Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno-spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego
Zapraszamy na kolejne szkolenie w ramach projektu „Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno- spożywczego województwa warmińsko- mazurskiego”
Tytuł Szkolenia: Szkolenie z zakresu metod profilowania
Data szkolenia: 25-26.11.2014
Godziny trwania: 9.00-16.30
Miejsce: Instytut Rozrodu Zwierząt, i Badań Żywności, PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn
INFORMACJA O PROJEKCIE
Tytuł Projektu: „Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno-spożywczego województwa warmińsko- mazurskiego” umowa nr UDA-POKL.08.02.01-28-029/13-00
Działanie 8.2 Transfer wiedzy
Poddziałanie 8.2,1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw
Okres realizacji: 02.12.2013-29.06.2015
Cel główny projektu: Zwiększenie roli współpracy B+R pomiędzy sferą nauki i gospodarką regionu poprzez przygotowanie do wdrożenia za pomocą metod sensorycznych 4 produktów spożywczych przez5 przedsiębiorstw rolno-spożywczych województwa warmińsko-mazurskiego do czerwca 2015r.
Zadania:
- Przygotowanie merytoryczne Liderów Sensorycznych do stworzenia zespołów osób oceniających w firmach (paneli sensorycznych) i takich zespołów w firmach.
- Szkolenie dla Liderów Sensorycznych z zakresu „Analiza sensoryczna żywności – metody i zastosowania”
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej w zakładzie
- Szkolenie z zakresu „Analiza sensoryczna żywności – metody i zastosowania” skierowane do kandydatów do Panelu Sensorycznego
- Konsultacyjne spotkanie z naukowcami - weryfikacja prawidłowości stworzenia Paneli Sensorycznych w Firmach, wstępne informacje dotyczące tworzenia laboratorium sensorycznego, analiza wyników dotychczasowych prac w firmach, analiza problemów
- Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych i zespołów.
- Szkolenie zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych
- Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla członków Panelu Sensorycznego
- Spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Paneli Sensorycznych w zakładach produkcyjnych i przeprowadzenie doradztwa kierunkowego na produktach własnych Firm.
- Przygotowanie pod względem merytorycznym i instrastrukturalnym Firm do analizy sensorycznej metodami opisowymi.
- Przygotowanie 4 laboratoriów sensorycznych dla 4 firm
- Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych
- Szkolenie z wykorzystania oprogramowania do analizy sensorycznej dla Liderów Sensorycznych
- Szkolenie z wykorzystania oprogramowania do analizy statystycznej dla Liderów Sensorycznej
- Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla członków Paneli Sensorycznych
- Spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Paneli Sensorycznych w zakładach produkcyjnych i doradztwo kierunkowe na produktach własnych Firm.
- Samodzielna ocena własnego produktu metodą ilościowej analizy opisowej pod nadzorem naukowców.
- Wypracowanie nowego innowacyjnego produktu z wykorzystaniem analizy sensorycznej – dotyczy 1 Firmy
- Promowanie badań sensorycznych w przedsiębiorstwach jako narzędzi służących wdrożeniu przedsięwzięć innowacyjnych w przedsiębiorstwach województwa warmińko-mazurskiego.
- Konferencja
- Katalog dobrych praktyk
LIDER PROJEKTU:
Biuro Inwestycyjne Progres Anna Bielska
ul. Bolka i Lolka 20j/2, 10-696 Olsztyn
e-mail:
biuro@eufunds.pl
tel: 502 207 430, 512 35 79 84
PARTNER PROJEKTU:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
ul. J. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn
tel.:
89 523 46 52; 691 963 005