Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno-spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego

Zapraszamy na kolejne szkolenie w ramach projektu „Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno- spożywczego województwa warmińsko- mazurskiego”

Tytuł Szkolenia: Szkolenie z zakresu metod profilowania

Data szkolenia: 25-26.11.2014

Godziny trwania: 9.00-16.30

Miejsce: Instytut Rozrodu Zwierząt,  i Badań Żywności, PAN, ul. Tuwima  10,  10-748 Olsztyn 


INFORMACJA O PROJEKCIE
 
Tytuł Projektu:  „Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalania produktów firm sektora rolno-spożywczego województwa warmińsko- mazurskiego” umowa nr  UDA-POKL.08.02.01-28-029/13-00
 
 
Działanie 8.2 Transfer wiedzy
Poddziałanie 8.2,1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw
Okres realizacji: 02.12.2013-29.06.2015
 
Cel główny projektu: Zwiększenie roli współpracy B+R pomiędzy sferą nauki i gospodarką regionu poprzez przygotowanie do wdrożenia za pomocą metod sensorycznych 4 produktów spożywczych przez5 przedsiębiorstw rolno-spożywczych województwa warmińsko-mazurskiego do czerwca 2015r. 
 
Zadania:

  1. Przygotowanie merytoryczne Liderów Sensorycznych do stworzenia zespołów osób oceniających w firmach (paneli sensorycznych) i takich zespołów w firmach.
  • Szkolenie dla Liderów Sensorycznych z zakresu „Analiza sensoryczna żywności – metody i zastosowania”
  • Weryfikacja wrażliwości sensorycznej w zakładzie
  • Szkolenie z zakresu „Analiza sensoryczna żywności – metody i zastosowania” skierowane do kandydatów do Panelu Sensorycznego
  • Konsultacyjne spotkanie z naukowcami  - weryfikacja prawidłowości stworzenia Paneli Sensorycznych w Firmach, wstępne informacje dotyczące tworzenia laboratorium sensorycznego, analiza wyników dotychczasowych prac w firmach, analiza problemów
  1. Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych i zespołów.
  • Szkolenie  zakresu wybranych metod różnicowych dla Liderów Sensorycznych
  • Szkolenie z zakresu wybranych metod różnicowych dla członków Panelu Sensorycznego
  • Spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Paneli Sensorycznych w zakładach produkcyjnych i przeprowadzenie doradztwa kierunkowego na produktach własnych Firm.
 
  1. Przygotowanie pod względem merytorycznym i instrastrukturalnym Firm do analizy sensorycznej metodami opisowymi.
  • Przygotowanie 4 laboratoriów sensorycznych dla 4 firm
  • Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla Liderów Sensorycznych
  • Szkolenie z wykorzystania oprogramowania do analizy sensorycznej dla Liderów Sensorycznych
  • Szkolenie z wykorzystania oprogramowania do analizy statystycznej dla Liderów Sensorycznej
  • Szkolenie z zakresu metod profilowania sensorycznego dla członków Paneli Sensorycznych
  • Spotkania pracowników naukowych z Liderami Sensorycznymi i członkami Paneli Sensorycznych w zakładach produkcyjnych i doradztwo kierunkowe na produktach własnych Firm.
  • Samodzielna ocena własnego produktu metodą ilościowej analizy opisowej pod nadzorem naukowców.
  1. Wypracowanie nowego innowacyjnego produktu z wykorzystaniem analizy sensorycznej – dotyczy 1 Firmy
  2. Promowanie badań sensorycznych w przedsiębiorstwach jako narzędzi służących wdrożeniu przedsięwzięć innowacyjnych w przedsiębiorstwach województwa warmińko-mazurskiego.
  • Konferencja
  • Katalog dobrych praktyk
 
LIDER PROJEKTU:
 
Biuro Inwestycyjne Progres Anna Bielska
ul. Bolka i Lolka 20j/2, 10-696 Olsztyn
e-mail: biuro@eufunds.pl
tel: 502 207 430, 512 35 79 84
 
PARTNER PROJEKTU:


Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
ul. J. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn
tel.: 89 523 46 52; 691 963 005